Hankiurheilua ja pyöräilyä Lapissa

Talviurheilu Lapissa näkyy laduilla ja metsissä eri muodoissa. Viime aikoina suosituimpia lajeja ovat selkeästi olleet maastopyöräily ja murtomaahiihto. Lajit eivät itsessään vaadi paljon erilaisia varusteita, joten harrastuksen aloittaminen sujuu vaivattomasti joko omilla tai vuokrattavilla välineillä. Pyöräilyyn ei lumen määrä sinänsä vaikuta, mutta suksilla on haastavampi liikkua, jos ei ole kunnolla lunta latuja varten ja tiet ovat huonossa kunnossa rullahiihtoa ajatellen. Rullahiihto soveltuu erityisesti kesään ja sen avulla saa talven hiihtokuntoa pidettyä kätevästi yllä. Rullahiihdossa ja talvella harrastettavissa hiihtolajeissa on molemmissa suksia tarjolla sekä vapaalle kuin perinteiselle hiihtotekniikalle.

Hiihtäminen on kaiken kaikkiaan yksi monipuolisimmista urheilumuodoista, jota voi harrastaa iästä tai kuntotasosta riippumatta ja samalla pääset liikkumaan luonnon keskellä tai sen läheisyydessä. Hiihto kartuttaa kestävyyttä, sekä lihaskuntoa ja mikä parasta sitä voi toteuttaa upeissa talvisissa maisemissa. Jos kaipaa haastetta hiihtoon, niin silloin kannattaa lähteä tasaisilta laduilta kohti vaaroja ja tuntureita. Lapista löytyy itse asiassa pisimmät latureitit ja esimerkiksi Ylläksellä voit valita omat reittisi huikean 330 kilometriä pitkän latuverkoston joukosta.

Maastossa hiihtäminen talviaikaan luonnonpuistoissa on osa vaelluksen ja retkeilyn liikuntamuotoja ja auttaa pidempienkin reittien etenemisessä. Maastohiihdosta ovat tänä päivänäkin käytetyt hiihtolajit kehittyneet. Maastosta ladulle siirryttäessä suksien muoto, rakenne ja pituus muuttuu merkittävästi, sillä ladulla suksen ei tarvitse kantaa samaan tapaan kuin umpihangessa liikuttaessa. Saatavilla on myös combi-mallisia suksia, jotka käyvät sekä luisteluhiihtoon, että perinteiseen tekniikkaan.

Pyöräilyä Lapissa

Maastopyöräily on nostattanut suosiotaan jatkuvasti ja etenkin Lapissa lajin harrastaminen on enemmän kuin suositeltavaa, sillä upeisiin tunturimaisemiin pääsee kätevästi liikkumaan, kun on renkaat alla ja reittejä jokaisen Lapin kunnan alueella. Muutaman vuoden sisällä on tullut mahdolliseksi pyöräillä myös kansallispuiston merkityillä reiteillä.

Maastopyöräilyn lisäksi Lapissa pyöräilyä voi harrastaa talvella fatbike:n avulla vaikka keskellä hankea. Fatbike:n paksut maastorenkaat soveltuvat monenlaisiin olosuhteisiin ja maastoihin, joten sen vuoksi se on erinomainen valinta talvisiin keleihin. Leveät renkaat antavat hyvää pitoa ja kantavuutta lumihangilla.

Jonkun verran maantiepyöräilyä harrastetaan myös pohjoisilla teillä, mutta mielenkiintoisemmat reitit näillä leveyspiireillä löytyy silti luonnon keskeltä.