Urheiluvälineet kivijalkaliikkeestä vai verkkokaupasta?

Tällä hetkellä yli puolet suomalaisista ostaa kuukausittain verkkokaupasta tuotteita ja Turun sanomien mukaan ulkomaisten verkkokauppojen osuus on kasvanut merkittävästi esimerkiksi urheiluvälineiden myynnin puolella. Vuoden 2015 paikkeilla urheiluvälineissä ulkomaisten yritysten osuus on ollut 53 prosenttia. Verkkokaupoista osto on toki myös kasvanut nykyisin koronapandemian myötä.

Verkkokaupasta ostettaessa voi olla paljon laajempi valikoima kuin mitä esimerkiksi paikallisessa urheiluvälinekaupassa, ja on ihan ymmärrettävää, että monet hankkivat välineet kätevästi verkon välityksellä parhaimillaan kotiovelle toimitettuna syrjäisessäkin Lapissa – kätevää eikö vain? Kokoja ja malleja on loputtomasti internetin ihmeellisessä maailmassa, mutta ongelmaksi nousee se, että joudut itse toimimaan alan asiantuntijana, sillä palvelu uupuu verkkokaupasta kokonaan, ellei saatavilla ole livechat-toimintoa tai vastaavaa.

Haasteita monesti ilmenee siinä kohtaa, kun tilaat tuotteen ja et saa sopivaa kokoa. Sen jälkeen alkaa palautusrumba, joka ei ole välttämättä helpoimmasta päästä, ja oikean tuotteen saapuminen voi viivästyä postitoimituksen haasteiden takia tai muista itsestä riippumattomista tekijöistä. Sitten kun lopulta oikea tuote saapuu, niin sille ei välttämättä ole enää tarvetta. Jos aikaa kuluu tarpeeksi, suksia ei kuulu ja talvi alkaa kääntyä kevääksi ennen kuin pääset laduille asti – toki tämä tilanne on hyvin kärjistetty, mutta ei ollenkaan mahdoton. Etenkin verkkotilauksia tehdään paljon ja joskus paketti kulkeutuu väärään kaupunkiin tai maahan.

Asiantuntijuuden merkitys välineiden valinnassa

Paikan päällä liikkeessä asioidessa voit kysyä neuvoa lajiin kuin lajiin liittyen ja monesti myyjät ovat itsekin urheilijoita, joten he voivat kertoa omakohtaisia kokemuksia välineisiin tai urheiluun liittyen. Esimerkkinä voisi nostaa suksien oston, jossa tarvitsee huomioida ostajan pituus, paino, aktiivisuustaso, hiihdettävä maasto ja niin edelleen.

Välineiden valintaa voi myös helpottaa se, että pääset testaamaan paikan päälle tuotteita, sillä vaikka monilla verkkosivuilla on asianmukaiset kuvat tuotteista, niin välillä silti voi tulla vääränlainen käsitys siitä, mitä on ostamassa, etenkin jos on uusi laji tai väline kyseessä.

Kotimaisia verkkokauppoja lisää?

Myyntiä tapahtuu joka tapauksessa paljon verkon kautta, sillä joskus on helpompi ostaa tuotteet verkkokaupasta, jos lähellä sijaitsevia urheiluvälineliikkeitä ei ole tai niissä ei myydä mieluisia välineitä. Ratkaisuna on siis panostaa kotimaassa tapahtuvan myynnin edistämiseen, jotteivät ulkomaiset yritykset vie suurinta osaa asiakkaista.