Hyvinvointia urheiluvälineiden vuokrauksen avulla

Suomi on tuhansien järvien maa ja vesistöjä löytyy kartasta katsottuna aina Hangosta Utsjoelle asti. Järvet, joet, purot, lammet ja meri – siinä ne ovat läsnä monien arjessa eri tavoin. Otammeko vesistöt itsestään selvyytenä ja ovatko ne muuttuneet vain osaksi kaunista kansallismaisemaa? Ehkä olisi aika katsoa maailmaa uusin silmin ja poistua tutuilta reiteiltä ”vieraille vesille”. Luonto on lähellä, mutta silti niin kaukana. Mökeille matkustetaan, lomille lähdetään kauas, mutta kuinka moni tuntee perin pohjin lähimmät metsät ja vesistöt? Olisiko aika ottaa tutkimusmatka lähiseuduille ja ehkä jopa eksyä hieman edes omiin ajatuksiin. Pienin pennun askelin matkan voi aloittaa, ei parane syöksyä heti syvään päätyyn.

Yksi hyvä keino, jonka avulla voi tutustua lähiseutuun, on vuokrata esimerkiksi soutuvene. Tämä voi kuulostaa alkuun aivan typerältä tai tylsältäkin idealta, mutta varmasti moni muukin idea voi siltä vaikuttaa, jos ei anna ajatukselle mahdollisuutta. Suomen historiaa kun tutkailee, niin veneellä on liikuttu paljon ja vesistöt ovat luoneet mahdollisuudet kätevään siirtymiseen paikasta toiseen. Pienten kylien ihmisillä oli kaikilla oma vene käytössä, mutta nykyään veneitä on vain harvalla. Lyhyetkin matkat tehdään ennemmin autolla tai muilla moottorikäyttöisillä ajopeleillä – täytyy päästä lujaa ja vauhdilla, säästää aikaa, olla nopeasti perillä. Kaikilla on kiire, ei minnekään.

Stressinlievitystä ja lihastreeniä

Vauhdilla mennään, mutta jossain kohtaa on aika pysähtyä ja rentoutua, sillä moni suomalainen asuu myös kaupungeissa ja näkymät ovat luonnon sijaan suunnattuna naapuritaloon tai autoja ja ihmisiä vilisevälle kadulle. Kaunis maisema lieventävää tutkitusti stressiä – se laskee stressitasoa, kohottaa mielialaa ja parantaa keskittymiskykyä, sekä tarkkaavuutta.

Mikä onkaan siis parempi keino kuin poistua siitä arkisesta ympäristöstä keskelle vesistöä. Veden liplatus rauhoittaa ja virtaava vesi vie mielen muihin ajatuksiin. Soutaminen ja melonta ovat myös tehokasta urheilua parhaimmillaan, sillä liike tuntuu isoissa lihasryhmissä. Kehon lihakset joutuvat toden teolla töihin ja liike tuntuu käsistä jalkoihin asti. Molemmat lajit vahvistavat ylä- ja keskivartalon lihaksia ja etenkin soudun avulla saa aktivoitua reisi- ja vatsalihaksia.