Välinevuokrausta

Urheiluvälineitä ei välttämättä kannata tai tarvitse omistaa itse, sillä välinevuokraamoissa on paljon välineitä harrastajien käyttöön. Vuokraamot huoltavat välineitä ja pitävät ne toimintakuntoisina, jotta asiakkaan on vaivatonta lähteä esimerkiksi laduille hiihtämään tai maastoon pyöräilemään.

Uusien lajien kokeileminen

Välinevuokraus mahdollistaa uuteen lajiin tutustumisen; jos harkitsee esimerkiksi maastopyörän ostamista, mutta ei ole varma haluaako heti hankkia omaa pyörää, voi kätevästi tutustua lajiin asianmukaisin varustein ja osaavan henkilökunnan opastamana. Isommat urheiluvälineet ovat hinnaltaan arvokkaampia ostaa, jolloin vuokraamisen avulla pääsee harrastamaan lajeja, joihin muutoin ei olisi mahdollisuuksia.

Suomessa talviurheilua on mahdollista harrastaa oikeastaan vain tiettyyn aikaan vuodesta, ja Lappiinkin se kesä tulee ajallaan, joten talviurheiluvälineiden, kuten lumilaudan ja suksien omistaminen ei ole välttämätön ratkaisu. Laskettelukausi kestää yli puoli vuotta pohjoisessa, joten jos rinteessä käy vain satunnaisesti, silloin voi olla parempi vuokrata välineet kuin ostaa omaksi.

Vaellusretkelle lähtiessä tarvitsee paljon varusteita ja kaikkea ei ehkä tule käytettyä enää myöhemmin, jolloin on kätevää vuokrata muun muassa teltta, isompi rinkka tai retkikeitin.

Sesonkien aikaan kannattaa olla tarkkana, sillä ihmisiä on paljon liikkeellä ja välinevarauksia on syytä tehdä hyvissä ajoin. Sesongit vaikuttavat vuokraukseen sillä tavalla, että välineitä on hankalampi saada, jos lähtee liikkeelle vasta viime hetkillä.

Kiertotalous

Kaupungissa asuessa säilytystilaa on yleensä aika vähän, sekä asunnot ovat kohtalaisen pieniä, joten aina ei ole edes mahdollista omistaa kaikenlaisia vempaimia, urheiluvälineitä tai varusteita, ellei niitä käytä säännöllisesti. Pyörät, kajakit, sukset ja laudat vievät yllättävän paljon tilaa.

Maailma täyttyy tavarasta, joten kiertotalouden näkökulmasta on vain järkevää käyttää välinevuokrauspalveluita ja hyödyntää näin jo olemassa olevia välineitä. Välineitä vuokraamalla syntyy vähemmän jätettä ja se kuormittaa luonnonvaroja vähemmän, kun raaka-aineita ei tarvita jatkuvasti uutta käyttöä varten.

Vaikka kiertotalous linkittyy vahvasti ylikulutukseen ja ilmastonmuutokseen, se mahdollistaa talouskasvua. Sen avulla on mahdollista luoda työpaikkoja ja välinevuokraus on osaltaan oivallinen keino siihen.

Välineiden vuokraaminen tuo mukanaan uusia kokemuksia, elämyksiä ja mahdollistaa tutustumisen uusiin lajeihin matalalla kynnyksellä ja pienellä taloudellisella vaivannäöllä.